Полезно

Съпругът иска секс, но жена му има „главоболие“ – ситуацията отдавна е анекдотична. И околните разбират, че нищо не наранява никого, просто жената е загубила интерес към мъжа си.

Но винаги ли отказът от интимност е свързан с чисто психологически проблеми или има медицински причини за това? С други думи, колко често жените наистина имат главоболие?

Нека да разгледаме 3 медицински причини, поради които една жена не иска секс.

Намалено либидо

Мъжкото либидо е относително стабилно нещо. Обикновено намалява постепенно с възрастта – освен ако, разбира се, мъжът не злоупотребява с алкохол и наркотици.

Сексуалната активност на жената е подложена на колебания, дължащи се на хормонални „люлки“, които периодично възникват в живота й – бременност, раждане, ПМС, менопауза.

Нека си спомним как медицинска сестра от известна комедия каза за бременна пациентка: „Представете си – когато видя съпруга си, й прилоша!“ Както обикновено, в тази шега има много истина.

По време на бременност и кърмене жената може напълно да загуби сексуално желание. А като добавим и умората и безсънните нощи, изобщо няма време за секс!

Един любящ мъж винаги може да разбере това, да бъде малко търпелив и, ако е възможно, да освободи жена си от домакинската работа. Това ще даде възможност на жената не само да се възстанови физически по-бързо, но и ще подобри отношенията между партньорите – това ще подобри интимния живот много по-бързо.

По време на менопаузата жената може да преживее както моменти на прилив, така и моменти на потискане на сексуалното желание. Също така по време на менопаузата може да се появи вагинална сухота, а след това жената изпитва болка по време на полов акт.

Така стигаме до втората причина за отказ от секс, за която на жените понякога им е неудобно да говорят, затова си измислят какви ли не оправдания.

В медицината това явление се нарича диспареуния и може да показва доста сериозни проблеми със здравето на жените.

5 основни причини за болка по време на полов акт:

Ендометриозата е доста често срещано гинекологично заболяване. Означава патологичен растеж на маточната лигавица (ендометриума). Обраслата тъкан се простира отвъд матката, завършвайки в яйчниците, фалопиевите тръби и в тазовата кухина. Това причинява болка по време на полов акт и причинява на жената много други болезнени симптоми, включително развитието на безплодие. Заболяването обаче се повлиява добре от терапията. Лекува се с хормони или хирургично, обикновено чрез лапароскопия.
Полипите са доброкачествени неоплазми. Те могат да се появят в маточната кухина, в цервикалния канал. Те обикновено се появяват поради хормонален дисбаланс, ако жената страда от хипертония или затлъстяване. Полипите са опасни поради възможността за дегенерация в раков тумор. Затова те трябва да бъдат идентифицирани навреме и оперативно отстранени.

Сухотата на вагиналната лигавица често се причинява от липса на женски полови хормони. В този случай лигавицата става по-тънка и количеството вагинална слуз се произвежда в недостатъчни количества. В допълнение към болката по време на полов акт, сърбеж и парене се появяват в областта на гениталиите.

При млади жени това може да показва хормонален дисбаланс, причинен от увреждане на яйчниците или частите на мозъка, които са отговорни за производството на хормони, както и предизвикано от лекарства потискане на сексуалната сфера. Краткосрочни симптоми могат да се появят при здрава жена преди менструация, по време на бременност и кърмене.

Но най-често сухотата на вагиналната лигавица се наблюдава при жени в менопауза или след радикални хирургични операции (отстраняване на яйчниците или матката с придатъци). В този случай се препоръчва хормонозаместителна терапия, внимателно подбрана от лекар. Използването на лубриканти помага по време на полов акт.

Възпалението на женските полови органи е, за съжаление, често срещано явление в гинекологичната практика. Заболяването се причинява от бактериална или вирусна инфекция. Може да проникне отвън – такива видове се класифицират като полово предавани болести (полово предавани болести). Възпалението провокира и пролиферацията на вътрешната патогенна микрофлора – стафилококи, стрептококи, гъбични инфекции. Независимо от вида на патогена, възпалението се лекува с антибиотици и имуномодулиращи лекарства, които се избират от лекар. Ако става въпрос за полово предавана болест, и двамата съпрузи трябва да преминат терапия

Следродилните промени в структурата на гениталните органи обикновено се появяват при жени, които са претърпели разкъсвания или порязвания на перинеума по време на раждане. Шевът заздравява и болезнеността му през първия период е нормална – не можете да правите полов живот през първите 2 месеца. Но ако половият акт продължава да е болезнен след този период, трябва да се консултирате с лекар. Може да възникнат усложнения – например груб белег. Такива проблеми се коригират чрез интимна пластична хирургия.

Тя наистина има главоболие!

Всеки страда от главоболие. Въпреки това мигрената се появява най-често при жените. Това е непоносима болка в едната половина не на скалпа, което може да продължи от няколко часа до няколко дни. Често болката може да бъде придружена от такива „приятни“ симптоми като гадене, повръщане, непоносимост към светлина и звуци. Разбирате, че последното нещо, което искате, е сексът в този момент.